Υφάσματα / Υφασμάτινα μυστικά

Τι είναι το μερσεριζέ;

Ίσως να έχεις ακούσει κάποιους πωλητές ρούχων να αναφέρουν κάποιες φορές ότι ένα ρούχο είναι εξαιρετικό γιατί είναι από βαμβακερό “Μερσεριζέ” νήμα. Τι είναι όμως αυτό; Ήρθε η ώρα να σου το πω.

Πρόκειται για διαδικασία φινιρίσματος του βαμβακιού. Προσδίδει γυαλάδα, αυξάνει την υγροσκοπικότητα (δηλαδή την ιδιότητα να απορροφά υγρασία), δίνει δύναμη στην ίνα και βελτιώνει την απόδοση της βαφής σε αυτή.

Το γκαζέ μερσεριζέ βαμβάκι (cotton gazed mercerized- fil d’ecosse ) είναι βαμβακερό νήμα που προέρχεται μετά από δύο στάδια φινιρίσματος. Το πρώτο στάδιο που είναι το γκαζάρισμα, το νήμα περνά ανάμεσα απο φλόγα και καίγεται όλο το προεξέχον χνούδι και το δεύτερο είναι ο μερσερισμός, κατά τον οποίο το βαμβάκι γίνεται πιο στιλπνό.Το φινίρισμα γκαζέ μερσεριζέ δημιουργεί μια μόνιμη μεταξωτή στιλπνότητα στο νήμα.

Και επειδή πάντα μου αρέσει , αγαπημένε fabric lover, να σου δίνω λίγα ιστορικά στοιχεία, να σου πω ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ανακαλύφθηκε το 1844 από τον Άγγλο βαφέα υφασμάτων John Mercer, από το όνομα του οποίου η διαδικασία ονομάστηκε : «Μερσεριζέ».

Η διαδικασία, ωστόσο, δεν έγινε δημοφιλής μέχρις ότου ο H. A. Lowe το 1890, της έδωσε τη σύγχρονη της μορφή. Κρατώντας το βαμβάκι ώστε να αποτρέψει τη συρρίκνωση, ο Η.Α Lowe διαπίστωσε ότι η ίνα αποκτούσε λαμπερή εμφάνιση! Το βαμβακερό νήμα με μακριές ίνες είναι το ιδανικό για να γίνει το καλύτερο βαμβακερό «μερσεριζέ» νήμα, το οποίο και ο Lowe χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των ανδρικών καλτσών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *