Δημιουργική επανάχρηση / Οικολογία

Ανακύκλωση ρούχων

Ψάχνεις πανικόβλητος να δεις κάθε φορά τι θα κάνεις με τις στοίβες των ρούχων και των παπουτσιών, όταν βγάζεις τα χειμωνιάτικα ή τα καλοκαιρινά σου ρούχα; Μην ψάχνεις άλλο! Πάρε κάποιες ιδέες που συγκέντρωσα για να σε διευκολύνω, αγαπημένε fabric lover!

Καταρχάς, αν δεν γνωρίζεις στον περίγυρό σου κάποιον συνάνθρωπό μας, που να τα χρειάζεται, ή κάποια ανθρωπιστική οργάνωση που να τα διοχετεύει σε οικογένειες με ανάγκη, μην τα αφήσεις δίπλα στους κοινούς κάδους απορριμμάτων ή τους κάδους ανακύκλωσης! Γιατί τα ρούχα και τα παπούτσια έχουν δειλά δειλά χάρη στη RECYCOM, τους δικούς τους κάδους περισυλλογής.

Είναι αυτοί οι μεγάλοι κόκκινοι κάδοι που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετούς δήμους της χώρας μας τα τελευταία περίπου 3-4 χρόνια και εξαπλώνονται (ευτυχώς!) σταδιακά. Η εταιρεία αυτή, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας, συλλέγει τα ενδύματα και υποδήματα που έχεις αφήσει στους κάδους της και τα ξεδιαλέγει. Κάποια προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα ή διατίθεται για αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κ.ο.κ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση και τη δημιουργία οικιακών ειδών καθαριότητας, όπως σφουγγαρόπανα, ξεσκονόπανα κτλ.

Αν δεν μένεις σε κάποιο δήμο που να διαθέτει τους μαγικούς αυτούς κόκκινους κάδους, μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν κάποια brands τα οποία διαθέτουν ειδικούς κάδους για να δέχονται ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια και θα σε ανταμείψουν, μόλις τα γεμίσεις με ρούχα που δεν θες. Πρόκειται για τα H&M, που από το 2013 σε καλούν να φέρεις οποιαδήποτε ανεπιθύμητα και μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα, οποιασδήποτε μάρκας και σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε οποιοδήποτε κατάστημα της H&M στην Ελλάδα.

Επίσης η εταιρεία Intimissimi λανσάρει το πρόγραμμα ανακύκλωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε έχε το νου σου να ενημερώνεσαι! Τα ρούχα και τα εσώρουχα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες κι ανάλογα με το είδος που ανακυκλώσεις παίρνεις ένα κουπόνι που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη αξία για τις αγορές σου!

Σε περίπτωση που έχεις πετσέτες μπάνιου ή θαλάσσης που δεν χρησιμοποιείς πια γιατί πάλιωσαν ή έχουν σκληρύνει από την πολυχρησία, σου έχω λύση και για αυτό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία κάνει έκκληση για πετσέτες που χρησιμοποιεί για τους τετράποδους φίλους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη για περίθαλψη και ανάρρωση μετά από κάποιο χειρουργείο.

Ελπίζω να βοήθησα με λίγες ιδέες & η επόμενή σου στοίβα με ρούχα για δόσιμο να καταλήξει στο σωστό μέρος!

Με υφασμάτινους χαιρετισμούς,

Ελευθερία χχχ

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *