Blog / Οικολογία

Η Επανάσταση της Μόδας (Fashion Revolution) ή ποιος ράβει τα ρούχα μας;

Ήξερες ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα μετά το πετρέλαιο και ο δεύτερος κλάδος μετά τη βιομηχανία του σεξ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι “σύγχρονοι σκλάβοι” σε αναγκαστική εργασία; Μπορείς να αναλογιστείς ότι κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια παντελόνια τζιν; Η κατασκευή ενός και μόνο από αυτά απαιτεί 7.000 λίτρα νερού! Η παραγωγή ενός t-shirt προϋποθέτει τη χρήση 2.700 λίτρων νερού. Άθροισε τώρα τα παραπάνω και θα έχεις το σύνολο του νερού που πίνει ο μέσος άνθρωπος σε 900 ημέρες! Και αυτό είναι μόνο μια μικρή πτυχή. Οι βαφές, τα τυπώματα και η λεύκανση των υφασμάτων είναι μερικά από τα πλέον ενεργοβόρα και χημικώς επιβαρυντικά στάδια στη διαδικασία παραγωγής των ρούχων. Πώς μπορούμε ωστόσο να αλλάξουμε όλα τα παραπάνω; Η λύση είναι απλή. Να γίνουμε μέρος της επανάστασης της μόδας, ανακυκλώνοντας και μένοντας πάντοτε ενήμεροι για τη βιωσιμότητα στη μόδα!

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα που μάχεται για μια ασφαλή, δίκαιη, καθαρή και διαφανή βιομηχανία μόδας, ανταποκρινόμενο στην πρωτοφανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μόλυνση που προκαλεί η βιομηχανία. Αποτελείται από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που κάνουν τη βιομηχανία της μόδας να λειτουργεί.  Αλλά και όλοι εμείς που φοράμε ρούχα. Οι άνθρωποι που τα φτιάχνουμε. Σχεδιαστές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί φορείς, fashion brands, εταιρείες λιανικού εμπορίου, έμποροι, παραγωγοί, κατασκευαστές, εργαζόμενοι και λάτρεις της μόδας.

Είμαστε πολίτες του κόσμου. Λατρεύουμε τη μόδα. Αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ανθρώπων ή να καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Απαιτούμε ριζική, επαναστατική αλλαγή! Θέλουμε να ενώσουμε τους ανθρώπους και τους οργανισμούς για να συνεργαστούμε ώστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται, παράγονται και καταναλώνονται τα ρούχα μας, έτσι ώστε αυτά να κατασκευάζονται με ασφαλή, καθαρό και δίκαιο τρόπο. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας — από τον αγρότη στον καταναλωτή — είναι ο μόνος τρόπος για να μεταμορφώσουμε τη βιομηχανία. Η αποστολή μας είναι να ενωθούμε όλοι ώστε να συμβεί αυτό.

 

 

H Θεωρία της Αλλαγής

Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας βασίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ανθρώπων που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο επιτυγχάνει να παράγει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου περισσότερα ρούχα από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι και τους χειραγωγεί στο να υπερ-καταναλώνουν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό. Παρ’ όλα αυτά, με την συστημική και διαρθρωτική αλλαγή, η παγκόσμια βιομηχανία μόδας μπορεί να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους παράσχει έναν τίμιο και αξιοπρεπή βιοπορισμό!

Το όραμά μας για το μέλλον είναι μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας που να διατηρεί και να αποκαθιστά το περιβάλλον και να βάζει την αξία των ανθρώπων πάνω από την ανάπτυξη και το κέρδος. Επιδιώκουμε:

  • Να δοθεί ένα τέλος στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική εκμετάλλευση που συμβαίνει μέσα στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας
    Να υπάρχουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και μισθοί για όλα τα μέλη της αλυσίδας εφοδιασμού.

Έως το 2025 έχουμε σαν στόχο:

  • την αυξημένη αντίληψη του κοινού σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ένδυσης.
  • τη μειωμένη παραγωγή και κατανάλωση ενδυμάτων κατ’ όγκο και αυξημένες εναλλακτικές λύσεις ως προς την κατανάλωση.
  • την αυξημένη διαφάνεια μεταξύ μεγάλων εμπορικών brands και λιανοπωλητών, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να υποχρεώνουν τις εταιρείες να λογοδοτούν για τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • μια νέα κυρίαρχη πολιτιστική αφήγηση βασισμένη στη διαφάνεια, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια και τη διατήρηση του περιβάλλοντος γίνεται κινητήρια δύναμη για το κοινό και τη βιομηχανία μόδας.
  • μια καλύτερη πολιτική γραμμή και κανονισμούς που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς και τα οικοσυστήματα.
  • να ευδοκιμούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μετρούν την επιτυχία σε κάτι περισσότερο από την ανάπτυξη!

Γίνε και εσύ μέρος της επανάστασης! Μείνε ενήμερος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *