Αλήθεια, έχεις παρατηρήσει το ποσοστό των ανθρώπων που καθημερινά επιλέγει να φορέσει blue jeans σχεδόν σε κάθε περίσταση· στο γραφείο, στα ψώνια, στη βόλτα και στο σινεμά, στο εστιατόριο, στην ταβέρνα και στο μπαρ; Και όχι μόνο αυτό, αλλά και πώς το συγκεκριμένο παντελόνι καταφέρνει και αποτελεί αγαπημένη επιλογή ανθρώπων με τελείως διαφορετικές ασχολίες και επάγγελμα· από καουμπόηδες μέχρι supermodels, αγρότες και υπαλλήλους γραφείου, τους προέδρους, τους πολιτικούς και τις τηλεπερσόνες, τους κηπουρούς, τις νοικοκοιρές και τα παιδιά;
Ρώτησε καθένα από αυτούς γιατί φορά jeans και είμαι σίγουρη ότι θα δεχτείς πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Άλλοι θα σου πουν γιατί είναι άνετα και ανθεκτικά ή γιατί συνδυάζονται εύκολα με όλα ή γιατί είναι πάντοτε στη μόδα, είναι σέξυ και cool κτλ κτλ…Είναι αλήθεια ότι η επιλογή του blue jeans για τον καθένα σημαίνει και πρεσβεύει κάτι διαφορετικό. Το γεγονός αυτό αιτιολογεί πιστεύω και την ευρεία αποδοχή του. Πώς όμως γεννήθηκε το αγαπημένο σε όλους παντελόνι;
Ας δούμε παρέα λοιπόν βήμα-βήμα την ιστορία του. Το αρχικό ύφασμα του jean, που δεν ήταν μπλε αλλά εκρού είναι τόσο παλαιό όσο και η ίδια η Αμερική, καθώς από το ύφασμα αυτό ήταν κατασκευασμένα τα πανιά στις καραβέλες με τις οποίες το 1492 o Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην terra nova.
Τρεισήμισι αιώνες αργότερα, το παντελόνι blue jean θα γεννηθεί μέσα από τη συνεργασία δυο ανδρών, ενός εμπόρου, του Levi Strauss και ενός ράφτη, του Jacob Davis. Πιο συγκεκριμένα, το 1853 ο Levi Strauss (γενν. στη Βαυαρία) φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων και ανοίγει ένα κατάστημα χονδρικής που πουλούσε διάφορα υφάσματα και ρούχα και σκεπάσματα σε μικρότερα μαγαζιά σε όλο το μήκος της Δυτικής Ακτής. Πουλούσε μεταξύ άλλων και το περιζήτητο καραβόπανο, τις ιδιότητες του οποίου σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί και να δημιουργήσει ένα ιδανικό ρούχο για τους χρυσοθήρες, οι οποίοι αναζητούσαν ένα ανθεκτικό ρούχο για την εργασία τους. Το 1850, λοιπόν ο Levi Strauss λανσάρει το πρώτο jean, το οποίο ήταν ακόμα εκρού – στο χρώμα του καραβόπανου- και ονομάστηκε έτσι λόγω της γενοβέζικης καταγωγής του (τζένοαν). Παρά την τεράστια αποδοχή που είχε το παντελόνι αυτό, οι χρυσοθήρες άρχισαν σύντομα να διαμαρτύρονται ότι το σκληρό αυτό ύφασμα ήταν μεν ανθεκτικό, τους προκαλούσε ωστόσο διάφορους ερεθισμούς.
Έτσι ο Strass αποφάσισε να αντικαταστήσει το καραβόπανο με το γαλλικό βαμβακερό διαγώνιας ύφανσης ύφασμα, το οποίο έφερε το όνομα Serge de Nimes και ήταν γνωστό εν συντομία ως de Nimes (από την περιοχή Nimes), δηλαδή denim.
Παράλληλα το 1872, ο Jacob Davis, ένας ράφτης και πελάτης του Levi Strauss, του ζητά με μια επιστολή να συνεταιριστούν και να πατεντάρουν ένα παντελόνι που να είναι αρκετά ενισχυμένο για τις ανάγκες των χρυσοθήρων και ανθρακορύχων. Αυτό που ουσιαστικά του πρότεινε ήταν να κάνουν χρήση από μεταλλικές κόπιτσες για να ενισχύσουν “ευαίσθητα” σημεία, όπως π.χ. τις τσέπες, για να μην σκίζονται. Ο Strauss βρήκε εξαιρετική την ιδέα του Davis και έτσι οι δυο προωτοπόροι άντρες κατάφεραν ένα χρόνο αργότερα να κατοχυρώσουν την ιδέα αυτή. Έτσι, στις 20 Μαϊου 1874 το πρώτο παντελόνι ενισχυμένο με κόπιτσες και μπλε χρώματος για να μην λερώνει, ήταν διαθέσιμο στην αγορά.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1886, ο Levi Strauss για να προωθήσει την ανθεκτικότητα του παντελονιού, έραψε τη διάσημη μέχρι σήμερα δερμάτινη ετικέτα, η οποία απεικονίζει δυο άλογα να τραβούν ένα ζευγάρι jeans συμβολίζοντας την ανθεκτικότητα του νέου αυτού ρούχου. Με το χρόνο, η ανθεκτικότητα αυτή αποδείχτηκε περίτρανα, καθιστώντας τα jeans δικαιολογημένα περιζήτητα.
Έτσι την επόμενη φορά που θα δεις κάποιoν να φορά blue jeans, θυμήσου ότι το ξεχωριστό αυτό παντελόνι είναι δημιούργημα δυο οραματιστών που το 1873 σκέφτηκαν να συνδυάσουν το ύφασμα denim, κλωστές και μεταλικές κόπιτσες για να μας χαρίσουν το πιο χρήσιμο και διαχρονικό μέχρι σήμερα ρούχο στον κόσμο.
Σε επόμενο post μου θα σου διηγηθώ πώς το blue jean των χρυσοθήρων και ανθρακορύχων κατέκτησε τα catwalks, ποιοί σχεδιαστές μόδας το ανέδειξαν και πως σήμερα το παντελόνι αυτό συνεχίζει να αποτελεί αναμφισβήτητα το ρούχο που είναι πάντοτε της μόδας. Stay tuned…
Με υφασμάτινους χαιρετισμούς,
Ελευθερία xxx
Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Levi Stross & Co.