Blog / Κηπουρική

Μπήκε η Άνοιξη, καιρός για κηπουρική!

Μπήκε η άνοιξη για τα καλά! Yayyyyyy! Και άνοιξη σημαίνει αρώματα, χρώματα, ζουζουνίσματα και….. φυτά, λουλούδια, πολλά λουλούδια! Ώρα λοιπόν για νέες φυτεύσεις ή και μεταφυτεύσεις, όπου μας παίρνει! Φέτος το Μάρτιο, έκανε πολύ πολύ κρύο, και έτσι ο καιρός ήταν ακατάλληλος για τέτοιες εργασίες. Μιας ωστόσο και οι μέρες, τώρα που μπήκε ο Απρίλης, άρχισαν να φτιάχνουν, και ο ήλιος είναι πια ολόλαμπρος και χαμογελαστός και έρχεται και το σκ (σαν ψέμα διαβάζεται, το ξέρω), ας βάλουμε ένα πρόγραμμα για την κηπουρική μας!

Ξεκινάμε λοιπόν να φυτεύουμε καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά φυτά ή ακόμη και δέντρα όπως στην περίπτωσή μου, που έχουμε στις γλάστρες του μπαλκονιού. Μάλιστα δέντρα! Μια αχλαδιά, η οποία όπως βλέπεις έχει ήδη ανθίσει και μια μανταρινιά, που μάλλον φαίνεται να χρειάζεται μια κάποια βοήθεια από τα χεράκια μου! Καθώς μέσα στην άνοιξη, τα φυτά αναπτύσσονται, έχουν ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία. Ξεκινάμε λοιπόν και βάζουμε λίπασμα σε όοοοολα τα φυτά του κήπου μας ή του μπαλκονιού μας από τα κηπευτικά, τα καλλωπιστικά φυτά, τα καρποφόρα δέντρα και τα τα αρωματικά φυτά που φροντίζουμε. Και φυσικά, αφού στηρίζουμε τη βιολογική καλλιέργεια, σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις βιολογικό λίπασμα, χωνεμένη κοπριά και κομπόστ, τα οποία μπορείς να ενσωματώνουμε στο χώμα του φυτού. Έτσι,  εμπλουτίζεις με οργανική ουσία το έδαφος, προσφέροντας θρεπτικά στοιχεία που θα απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά που έχεις ή πρόκειται να φυτέψεις.

Και από φυτά, τι λες για φέτος; Λέω να ξεκινήσω με τα αρωματικά φυτά και βότανα, καθώς κάθε χρόνο όλο και κάτι θέλει αλλαγή, ενίσχυση. Προσθέτουμε έτσι θυμάριθρούμπι, βασιλικό, λεβάντα, δυόσμο και δενδρολίβανο που αποτελούν καλές επιλογές για το μπαλκόνι και μάλιστα για το μπροστινό που το λούζει από εδώ και πέρα ο ήλιος για ώρες ολόκληρες.

Στο βορινό και πιο άνετο μπαλκόνι είναι που έχω τα δέντρα μου, αλλά για να μην νιώθουν μοναξιά, τους έχω στο κάτω μέρος κυκλάμινα, δυο κόκκινα και ένα ροζ, όπως τα συναντούμε στη φύση, στους κορμούς δέντρων, να απολαμβάνουν λίγη σκιά,  και λίγο πιο κει ένα μεγάλο γεράνι, ένα πελαργόνι, που θεωρείται τριτοξάδελφός του, η μικρή τριανταφυλλιά μου, το γούρι της μαμάς για το καινούριο σπίτι-την προσέχω όσο τίποτα άλλο-, η ορτανσία που σε λίγες μέρες θα “σκάσει” από ευτυχία τα πρώτα μπουμπουκια της και ο ιβίσκος μου που με ταξιδεύει στις Κυκλάδες, κάθε φορά που τον χαζεύω. Δυο, τρία κακτάκια που μεταφύτεψα πρόπερσι από τα Ίσθμια, έχουν γίνει πια θηρία!

Και φτάνουμε στο τρίτο μπαλκόνι, αυτό που θα μεταμορφώσω -έτσι λένε τα σχέδια για φέτος- σε παραδεισένια αυλή. Θα πάρω αυτόματο πότισμα για να μη έχω αγωνίες στις διακοπές και θα φυτέψω σιγά- σιγά, ό,τι πιο όμορφο υπάρχει, βερβένα, λίγα μικρά γεράνια, ζέρμπερες, ιβίσκους και μπλε γιασεμί, τον άρχοντα των φυτών σε ανθεκτικότητα στον ήλιο!

Εσύ τι έχεις να προτείνεις; καμιά ιδέα;

Χαρούμενη Άνοιξη, επιτέλους!

Ελευθερία xxx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *