Συνεντεύξεις

Ρούχα με το κιλό στο κέντρο της Αθήνας

Λίγες εβδομάδες πριν αποχαιρετήσουμε το 2023, το My Fabric Of Life βρέθηκε στο Party του Kilo-Shop Greece που γιόρταζε τα 10 του χρόνια στην Ελλάδα. Στο πάρτυ αυτό που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Great Bear rooftop στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από το υπέροχο bazaar με πολύ χαμηλές τιμές καταφέραμε να βρούμε το Kilo-Shop, τις αγαπημένες Σοφία και Δανάη για μας μιλήσουν για το Kilo-shop Greece, τη βιωσιμότητα στη μόδα και άλλα πολλά. Πάμε να δούμε τι είπαν στο My Fabric Of Life.

 

Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 10 χρόνια Kilo-Shop Greece. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα τέτοιο χώρο;

Θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό το λόγο, διοργανώσαμε ένα μεγάλο πάρτι με bazaar σε πολύ χαμηλές τιμές, συνοδευόμενο από burgers και signature cocktails από το The Beauty Killed The Beast, καθώς και μουσική από τους DJ Juicy. Το πάρτι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 30 Νοεμβρίου στο Great Bear rooftop, ένας ιδανικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι πελάτες μας και οι λάτρεις του vintage μπόρεσαν να απολαύσουν το κυνήγι του thrifting, να περάσουν καλά συμμετέχοντας στο upcycling workshop που διεξήχθη, ή ακόμη να αποκτήσουν ένα νέο ή δικό τους ρούχο ζωγραφισμένο από τους καλλιτέχνες που είχαμε στην εκδήλωση.

 

Διαβάζουμε ότι πλέον το thrifting και τα second hand ρούχα έχουν γίνει η απόλυτη τάση για πιο οικολογικές και οικονομικές αγορές. Ποιά είναι η δική σου αίσθηση που εργάζεσαι σ’ έναν τέτοιο χώρο;

Σε σχέση με την εποχή που ανοίξαμε το Kilo-Shop, η αγορά των second hand ρούχων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Πέρα από τους προφανείς λόγους, τα ρούχα παλαιότερων δεκαετιών έχουν καλύτερη ποιότητα σε σύγκριση με τη φθηνή και γρήγορη παραγωγή των ρούχων που κατασκευάζονται σήμερα. Επίσης, ορισμένα από αυτά φέρουν συλλεκτική αξία και φυσικά είναι μοναδικά κομμάτια. Κατά αυτό τον τρόπο, διαμορφώνει κανείς το προσωπικό του στυλ, ξεχωρίζοντας τον από την μάζα. 

 

To Kilo Shop βρίσκεται στην οδό Εμού 120, στο κέντρο της Αθήνας.


Ελλάδα και βιώσιμη- ηθική μόδα! Που πιστεύεις ότι βρισκόμαστε σήμερα;

Η ηθική μόδα αφορά την παραγωγή ρούχων με σεβασμό και προστασία προς το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Υπάρχουν δύο βασικά παρακλάδια της ηθικής μόδας. Το πρώτο είναι η παραγωγή νέων ρούχων με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη διαδικασία της παραγωγής τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα πρέπει να κατασκευάζονται σε εργοστάσια που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, να μην εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους λόγω χώρας, φύλου ή οτιδήποτε άλλο, να πληρώνουν τους εργαζόμενους με τον νόμιμο μισθό και να μην απασχολούν παιδιά.

Το δεύτερο παρακλάδι της ηθικής μόδας είναι η αγορά ρούχων second hand. Με αυτόν τον τρόπο, ένα προϊόν χρησιμοποιείται για όσο περισσότερο είναι δυνατό. Μπορεί κανείς να πει ότι έχει μία δεύτερη ζωή.

Επιπλέον, η ηθική μόδα αφορά επίσης τη χρήση βιώσιμων υλικών, όπως υφάσματα από ανακυκλωμένο υλικό ή βιώσιμες ίνες, όπως οι οργανικές ίνες που χρησιμοποιούν λιγότερα χημικά και νερό, ή το tencel που είναι ασφαλέστερο για τους εργαζόμενους και έχει λιγότερα απόβλητα

Από τη στιγμή που η αγορά των vintage second hand έχει σημειώσει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια και έχει αποτελέσει τάση στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για την ευαισθητοποίηση της ηθικής και βιώσιμης μόδας. Επιπλέον, παρατηρούμε όλο και περισσότερα νέα οικολογικά brands που τηρούν τις ηθικές και βιώσιμες προδιαγραφές παραγωγής ρούχων, ανοίγοντας τον δρόμο της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρόλο που υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, η αρχή έχει γίνει. 

 

Από που προέρχονται τα ρούχα του Kilo-Shop; Πως λειτουργεί, μπορεί κάποιος να δώσει ή πουλήσει ρούχα στο Kilo-Shop ή να ανταλλάξει;

To Kilo-Shop είναι μια γαλλική αλυσίδα καταστημάτων από το 1974 με έδρα το Παρίσι. Στην συνέχεια άνοιξαν καταστήματα στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και το ΤόκιοΗ γαλλική εταιρία έχει τεράστιες εγκαταστάσεις και περισσότερους από 100 εκπαιδευμένους υπαλλήλους που εργάζονται σε ομάδες αποκλειστικά για την διαλογή και κατηγοριοποίηση των ρούχων καθημερινά. Οι προμηθευτές τους είναι μεγάλες εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία που συγκεντρώνουν όλα τα μεταχειρισμένα ρούχα του κόσμου. Από την διαλογή αυτή ένα ποσοστό 30% καταλήγει σε ανακύκλωση για παραγωγή wipers, ένα 60% καταλήγει σε φτωχές χώρες π.χ. αφρικανικές χώρες και μόνο το 10% είναι αυτό που καταλήγει σε vintage εταιρείες, όπως το Kilo-Shop France. Να επισημάνουμε ότι ο όγκος των ρούχων, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους ετησίως.

Το Kilo Shop στο Παρίσι, 23, rue du Faubourf du Temple, στο 10ο Διαμέρισμα

Στο Kilo-Shop, τα ρούχα κοστολογούνται με τον πιο δίκαιο τρόπο. Όλα τα μεταχειρισμένα ρούχα στην αγορά παγκοσμίως, πωλούνται στη χονδρική με το κιλό. Έτσι, ο πελάτης μπορεί να αγοράσει τα ρούχα με το κιλό στο Kilo-Shop. Οι τιμές ανά κιλό είναι 25, 35, 45 και 60 ευρώ. Όλα τα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ στο κατάστημα φέρουν ένα χρωματιστό μπουτόν, το οποίο καθορίζει την κατηγορία κιλού που ανήκει το συγκεκριμένο προϊόν. Με βάση την κατηγορία κιλού και το βάρος του ρούχου, ορίζεται η τιμή του. Στο κατάστημα υπάρχουν ζυγαριές σε διάφορα σημεία για να ζυγίζουν τα ρούχα οι πελάτες. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει κανείς 1 κιλό. Μπορεί κάλλιστα να αγοράσει 1 τεμάχιο, όσο θέλει ο καθένας. Τέλος, ένα μικρό ποσοστό των ρούχων και αξεσουάρ είναι με λευκό μπουτόν, τα οποία έχουν fixed τιμή. Αυτά είναι συνήθως αξεσουάρ (όπως φουλάρια, με τιμή από 3 έως 10 ευρώ), συλλεκτικά ή ολοκαίνουργια κομμάτια.

Δεν έχουμε την δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες, γιατί το Kilo-Shop είναι franchise της γαλλικής αλυσίδας καταστημάτων και ο αποκλειστικός μας προμηθευτής είναι το Kilo-Shop Γαλλίας. 

 

Τι έχουμε να περιμένουμε από το Kilo-Shop Greece την επόμενη δεκαετία;

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου μας bazaar με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του Kilo-Shop, επιθυμούμε να διοργανώνουμε πιο συχνά second hand bazaars με ρούχα σε χαμηλές τιμές. Επίσης, να στήσουμε καλύτερα την ηλεκτρονική μας εικόνα μέσω ενός e-shop και να ανοίξουμε περισσότερα καταστήματα σε μεγαλουπόλεις όπως στην Θεσσαλονίκη κλπ. 

Το αγαπημένο ύφασμα του Kilo-Shop είναι το τζιν.

 

Και η απόλυτη ερώτηση που πάντα το My Fabric Of life κάνει σε όλους. Ποιό είναι το αγαπημένο ύφασμα του Kilo-Shop Greece και γιατί;

Το αγαπημένο ύφασμα του Kilo-Shop είναι το τζιν. Το τζιν είναι ένα ύφασμα από βαμβάκι. Για να κατασκευαστεί ένα τζιν παντελόνι απαιτούνται 10.000 λίτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ανάγκες ενός ανθρώπου για 10 χρόνια.  Ενώ, με κάθε αγορά second hand τζιν (γενικότερα ρούχου), αγοράζουμε ένα κομμάτι λιγότερο, το οποίο, για να φτιαχτεί σήμερα, έχει αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα στο περιβάλλον. 

Το τζιν πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από τότε έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή υφάσματα στον κόσμο. Είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα του και την άνεση που προσφέρει. Επιπλέον, είναι πολύ ευέλικτα ρούχα και μπορούν να φορεθούν σε πολλές περιστάσεις. Στο Kilo-Shop, θα βρείτε πολλά είδη τζιν, όπως τζιν με σκισίματα, ψηλόμεσα, boyfriend, skinny, cropped και mom-fit από πολλές επώνυμες μάρκες όπως Levi’s, Dickies, Wrangler κλπ. που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *