Ταφτάδες και βελούδα, σακάκια, κρουαζέ, σατέν, λινά, μερσεριζέ, ντραπέ μάς υποδέχονται σε λίγες ημέρες στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Από τις 30 Οκτωβρίου, η πολυαναμενόμενη έκθεση “Ελληνική Μόδα- 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας” έρχεται για να μας φέρει σε επαφή με την έμπνευση και επιρροή δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας.
Μέσα από περίπου 140 ενδύματα διαφόρων δημιουργών γίνεται φανερό πώς ο καθένας εκφράζεται εντελώς διαφορετικά, ενώ η έμπνευσή του προέρχεται από την ίδια πηγή και πώς η οποιαδήποτε παλαιότερη έμπνευση γίνεται σύγχρονης αντίληψης εφαρμογή, είτε πρόκειται για κάποιον γνωστό σχεδιαστή ή μια μοδίστρα που ακολουθεί τη μόδα της εποχής. Η αναζήτηση και η μελέτη της διαφορετικής έκφρασης της κάθε επιρροής στο πέρασμα των δεκαετιών, από το 1920 ως το 2020 και του διαφορετικού στίγματος που αφήνει στο κάθε ένδυμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ενδύματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά, και ο ίδιος σχεδιαστής μπορεί να εμφανίζεται σε δύο ή και παραπάνω δεκαετίες.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα παρουσιάζονται επιλεγμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Mόδας, με σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής και με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό.
Τα ενδύματα προέρχονται από τη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου». Η επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα ανήκουν στον ενδυματολόγο-σκηνογράφο Νίκο Σαριδάκη, ενώ τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ανέλαβε ο Σταμάτης Ζάννος, μόνιμος συνεργάτης του ΠΛΙ.
Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού, αλλά και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις Γυμνασίου και Λυκείου.