“Και βάφω τις κουρτίνες, στο χρώμα που μισούσες…”
Εντάξει, συμφωνώ, παλαιό old time classic που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει αλλά έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο ποιητής δεν είπε “και βάφω τα πατάκια”, ή “και βάφω τις καρέκλες”, ή “και βάφω τα ριχτάρια”. Η απάντηση είναι απλή! Το στιλ σε ένα χώρο, είτε πρόκειται για σπίτι, για γραφείο, για μαγαζί, ή εργαστήριο, το δίνει η κουρτίνα, τελεία και παύλα.
Μια κουρτίνα ντύνει το δωμάτιο και του δίνει το μοναδικό, προσωπικό του στιλ. Η επιλογή του υφάσματος είναι αρκετά δύσκολη καθώς πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της ιδιωτικότητας και της κάλυψης από τον ήλιο και το κρύο και ταυτόχρονα να δίνει την προσωπική πινελιά στο χώρο μας.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν, καθιστούν την επιλογή της κουρτίνας σε ένα νέο χώρο μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί αρκετό χρόνο και σκέψη. Οι κουρτίνες ολοκληρώνουν την διακόσμηση του σπιτιού μας και είναι απαραίτητο να τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει. Σε γενικές γραμμές, τα σκούρα χρώματα ταιριάζουν σε χειμωνιάτικη διακόσμηση ή ανοίγματα με προσανατολισμό στο βορρά, για να προστατεύουν από το κρύο. Τα ανοιχτόχρωμα ελαφρά υφάσματα είναι για καλοκαιρινές εμφανίσεις, γιατί αφήνουν τον αέρα να περνάει αλλά προστατεύουν από τη ζέστη.
Λίγο από ιστορία
Και μπορεί σήμερα να θεωρούμε ως δεδομένο ότι ένα σπίτι θα έχει κουρτίνες σε κάθε χώρο με παράθυρα και μάλιστα κάποιες φορές και διπλές και τριπλές κουρτίνες, αλλά πριν λίγα χρόνια (βλέπε πριν το 1900) δεν ήταν και τόσο δεδομένο. Και ο λόγος είναι ότι η κουρτίνες ήταν πολύ ακριβές και μόνο τα παλάτια και τα αρχοντικά σπίτια χρησιμοποιούσαν κουρτίνες. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ή να ράψει κουρτίνες. Μάλιστα, στο Λονδίνο του 1700 ήταν συχνό φαινόμενο οι κλέφτες να κλέβουν τις κουρτίνες από τα καλά σπίτια.
Μετά το 1900, η βιομηχανία του υφάσματος μεγάλωσε τόσο που πλέον η κουρτίνα ήταν ένα αγαθό όπου όλοι μπορούσαν να αποκτήσουν. Έτσι παράλληλα με την βιομηχανική επανάσταση άρχισαν και οι υπερβολές. Η αφθονία των υφασμάτων οδήγησε στην υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα μια ή και δύο κουρτίνες να μην είναι αρκετές. Τα παράθυρα “φορτώθηκαν” με υφάσματα και έτσι δημιουργήθηκαν κουρτίνες έχουμε την εντύπωση κουρτίνας σαν τούρτα!
Μαρτυρίες για χρήση κουρτίνας έχουμε και πιο παλαιά, από την Ρωμαϊκή περίοδο, όπου όπως φαίνεται μια κουρτίνα είχε τη δύναμη να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Όταν ο Καλιγούλας (Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός) δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ. από ευρεία συνωμοσία υπό τον Πραιτωριανό διοικητή Κάσιο Χαιρέα και με τη συμμετοχή αρκετών Γερουσιαστών, ο Κλαύδιος, βλέποντας να ξεκληρίζεται ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια, διέφυγε στο παλάτι για να σωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, τον εντόπισε κρυμμένο πίσω από τις κουρτίνες ένας Πραιτωριανός ονόματι Γράτος, που αμέσως τον προσφώνησε τιμητικά princeps («αρχηγό»). Και κάπως έτσι γίνεται κανείς Αυτοκράτορας! Ο ίδιος φαίνεται να αναφέρει στα απομνημονεύματά του: “ κανείς δεν με δασκάλεψε και δεν με προετοίμασε για το αυτοκρατορικό αξίωμα· έγινα αυτοκράτορας επειδή μια κουρτίνα δεν ήταν αρκετά μακριά για να κρύψει τα πόδια μου”.
Την λένε κουρτίνα, τα κάνει όλα & συμφέρει
Τα παράθυρα μας είναι το σημείο επαφής του εσωτερικού ενός σπιτιού με τα στοιχεία της φύσης όπως το φως, ο αέρας, ο ήχος και η θερμοκρασία. Η κουρτίνα, -δηλαδή ένα κομμάτι από ύφασμα όμορφα κρεμασμένο- μπορεί να φιλτράρει και να ελέγχει το φως που μπαίνει στους διαφόρους χώρους του σπιτιού μας αλλά και τη θερμοκρασία. Το χειμώνα όταν έχει πολύ αέρα, με τις κατάλληλες κουρτίνες που θα διαλέξεις, μπορείς να μονώσεις καλύτερα το χώρο σου και να κάνεις περισσότερο οικονομία στην θέρμανση! Με την χρήση μίας φοδραρισμένης κουρτίνας μπορείς το χειμώνα να κρατάς το σπίτι πιο ζεστό ενώ το καλοκαίρι δροσερό, μιας και χάρη στη λευκή φόδρα, αντανακλάται το φως αλλά και η θερμότητα.
Αυτό που μπορεί να μην ξέρεις όμως είναι ότι η κουρτίνα αλληλεπιδρά και με τον ήχο καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώνει σημαντικά τον αντίλαλο ειδικά στα μεσαία κύματα όπου κατατάσσεται η φωνή. Απορροφά τον ήχο και τον εμποδίζει να επιστρέψει δημιουργώντας το εφέ της συνήχησης. Δεν είναι τυχαίο που στις αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου Μουσικής υπάρχουν ειδικές κουρτίνες για την μεγιστοποίηση της καλής μελωδίας των οργάνων!
Έχε λοιπόν όλα αυτά κατά νου την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να αλλάξεις κουρτίνες σε όλο το σπίτι ή σε κάποιο άλλο χώρο και επίλεξε ό,τι σου ταιριάζει και ό,τι καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου! Πάντως, το νέο εργαστήρι του My Fabric Of Life φόρεσε επιτέλους τις κουρτίνες που το ανέδειξαν και στο φυσικό του χώρο, σε μια υπέροχα πολύχρωμη υφασμάτινη γωνιά, γεμάτη έμπνευση και αγάπη!
Με υφασμάτινους χαιρετισμούς,
My Fabric of Life