Τι είναι το My Fabric Of Life

Ένας κόσμος υφασμένος με ίνες

Λατρεύω τα υφάσματα και τις κορδέλες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό κορίτσι να πλέκω καλοκαίρια υφασμάτινα βραχιολάκια για το χέρι ή να φτιάχνω τσόχινες φατσούλες για καρφίτσες. Με γοήτευε πάντα το πλέξιμο των νημάτων και η μαγεία πίσω από τη γένεση των υφασμάτων. “Το κάθε ύφασμα είναι σαν τη ζωή μας. Πλέκεται με νήματα διαφορετικών ποιοτήτων και χρωμάτων, με διαφορετικές σχέδια και σχήματα που θα επιλέξουμε να της δώσουμε”.

Η «βάσανος» μου με το χειροποίητο «κρατάει χρόνια». Φοιτήτρια ξεκίνησα να φτιάχνω καλάθια με αποξηραμένα φυτά και χειροποίητα κεριά. Η διαμονή μου όμως για σπουδές πάνω στην κοινωνική ιστορία του 20ου αι. στο Παρίσι και την εξειδίκευσή μου στην μικροϊστορία, με έφερε σε επαφή με τον κόσμο της μόδας και των υφασμάτων και υπήρξε καθοριστική για να στραφώ σε αυτό. Τα τελευταία 2 χρόνια, πειραματίζομαι ιδιαίτερα με το πολυφορεμένο αλλά κλασικό jean και το cotton αλλά και το αγαπημένο μου φελτ, δημιουργώντας κοσμήματα-ενδύματα, τα οποία τα θεωρώ ως αναπόσπαστη συνέχεια των ρούχων μας.

 

Πως ξεκίνησε το My Fabric Of Life;

Παντρεύοντας τις τρεις μεγάλες μου αγάπες, το ύφασμα ως πρώτη ύλη, την ιστορία και το διαδίκτυο. Το όλο εγχείρημα το ονόμασα αντιστρέφοντας τη βρετανική έκφραση the fabric of my life, που πιστεύω ότι συνοψίζει όλη την ιδέα, αγάπη και κοσμοθεωρία μου για τα υφάσματα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο για όλους τους λάτρεις των υφασμάτων, οι οποίοι θα μπορούν να βρουν ιστορικά και όχι μόνο στοιχεία για κάθε ύφασμα που αναζητούν.

Μια σημαντική διάσταση των δημιουργιών στο My Fabric Of Life είναι η επανάχρηση παλαιών υφασμάτων από ρούχα σε καλή κατάσταση, κορδέλες από σακούλες, σπασμένες ομπρέλες, γραβάτες και ζώνες κ.ά. Σύμφωνα  με την φιλοσοφία του upcycling καινούργια αντικείμενα, κοσμήματα και αξεσουάρ προκύπτουν από παλιά υλικά.  Πέρα από την οικολογική πλευρά του πράγματος, η επανάχρηση υλικών δίνει φτερά στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα του καθενός. Το κίνημα του upcycling- της δημιουργικής επανάχρησης όπως έχει καθιερωθεί ο όρος στα ελληνικά- είναι μια τάση που διεθνώς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Με γοητεύει το έργο αυτών που εμπνέονται από την επανάχρηση υλικών και είναι πολύ ευχάριστο που στην χώρα μας η μόδα αυτή έχει έρθει για να μείνει. Πλήθος καλλιτεχνών και σχεδιαστών μόδας και αξεσουάρ, επαναχρησιμοποιούν υλικά και ειδικά ύφασμα- ένα υλικό που ανακυκλώνεται δύσκολα αλλά και είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για το περιβάλλον- για νέες μοναδικές δημιουργίες.

Για τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες συχνά την καθοδηγούν τα παλαιά υφάσματα που έχει στο σπίτι αλλά δέχομαι και “δωρεές υφασμάτων” που μπορεί να κάνει ο καθένας μέσα από την ιστοσελίδα του My Fabric of Life.  Μελετώ το κάθε ύφασμα, την υφή του αλλά κυρίως τις δυνατότητές του, τα δυνατά και τα αδύναμα χαρακτηριστικά του. Η έμπνευση και η δημιουργία δεν είναι κάτι στατικό. Άλλοτε έρχεται από το ίδιο το ύφασμα και άλλοτε από ένα αντικείμενο που θα βρεθεί γύρω μας, ακόμα και από ένα γυμνο λαιμό ή ένα ρούχο που θα “εκλιπαρεί” για συντροφιά.”

Δηλώνω λάτρης των statement κοσμημάτων και ειδικά των μεγάλων κολιέ με χαρακτήρα. Πάντα πίστευα στην απλότητα του ντυσίματος το οποίο έξυπνα συνδυασμένο με το ανάλογο κόσμημα, γίνεται κατάλληλο για κάθε περίσταση.

Καλώς όρισες στον υφασμάτινο κόσμο μου!

Ελευθερία