Ένας κόσμος υφασμένος με ίνες

Το κάθε ύφασμα είναι σαν τη ζωή μας. Πλέκεται με νήματα διαφορετικών ποιοτήτων και χρωμάτων, με σχέδια & σχήματα που θα επιλέξουμε να του δώσουμε.

Λατρεύω τα υφάσματα και τις κορδέλες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό κορίτσι να πλέκω καλοκαίρια υφασμάτινα βραχιολάκια για το χέρι ή να φτιάχνω τσόχινες φατσούλες για καρφίτσες. Με γοήτευε πάντα το πλέξιμο των νημάτων και η μαγεία πίσω από τη γένεση των υφασμάτων. 

Η ιδέα για τη δημιουργία του My Fabric Of Life προέκυψε συνδυάζοντας τις τρεις μεγάλες μου αγάπες, το ύφασμα ως πρώτη ύλη, την ιστορία και το χειροποίητο. Το όλο εγχείρημα γεννήθηκε «παίζοντας» με τη βρετανική έκφραση The Fabric Of My Life, που πιστεύω ότι συνοψίζει όλη την ιδέα, την αγάπη και την κοσμοθεωρία μου για τα υφάσματα. Θέλησα να δημιουργήσω ένα χώρο για τους λάτρεις των υφασμάτων, οι οποίοι να μπορούν να περιηγηθούν στην ιστορική εξέλιξη του κάθε υφάσματος, αλλά να διαβάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητές του, να γεμίζουν τις ώρες τους διαβάζοντας και μαθαίνοντας υφασμάτινα νέα από τον κόσμο γύρω μου. 

Μια σημαντική διάσταση γύρω από την ιδέα του My Fabric Of Life είναι η επανάχρηση (upcycling) παλαιών υφασμάτων από ρούχα σε καλή κατάσταση, κορδέλες από χαρτοσακούλες, σπασμένες ομπρέλες, γραβάτες και ζώνες κ.ά. Σύμφωνα  με την φιλοσοφία του upcycling, καινούργια αντικείμενα, κοσμήματα και αξεσουάρ προκύπτουν από παλιά υλικά.  Πέρα από την οικολογική διάσταση της, η επανάχρηση υλικών δίνει φτερά στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα μου. Με γοητεύει να επαναχρησιμοποιώ υλικά και ειδικά ύφασμα- ένα υλικό που ανακυκλώνεται δύσκολα και είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για το περιβάλλον- για νέες μοναδικές δημιουργίες, από κοσμήματα και αξεσουάρ, μέχρι αντικείμενα και μικροέπιπλα για το σπίτι. 

Για τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες συχνά με καθοδηγούν τα παλαιά υφάσματα που φυλάω στο σπίτι. Δε σου κρύβω βέβαια ότι δέχομαι και “δωρεές υφασμάτων”μέσα από την ιστοσελίδα του My Fabric of Life.  Μελετώ το κάθε ύφασμα, την υφή του αλλά κυρίως τις ιδιότητες του, τα δυνατά και τα αδύναμα χαρακτηριστικά του. Η έμπνευση και η δημιουργία δεν είναι κάτι στατικό. Άλλοτε έρχεται από το ίδιο το ύφασμα και άλλοτε από ένα αντικείμενο που θα βρεθεί γύρω μου, ακόμα και από ένα γυμνο λαιμό ή ένα ρούχο που θα “εκλιπαρεί για συντροφιά.”

Δηλώνω λάτρης των statement κοσμημάτων και ειδικά των μεγάλων κολιέ με χαρακτήρα. Πάντα πίστευα στην απλότητα του ντυσίματος το οποίο έξυπνα συνδυασμένο με το ανάλογο κόσμημα, γίνεται κατάλληλο για κάθε περίσταση.

Καλώς όρισες στον υφασμάτινο κόσμο μου!

Με υφασμάτινους χαιρετισμούς,
Ελευθερία xxx 

Θέλεις να λαμβάνεις υφασμάτινα νέα στο inbox σου;

Εγγράψου στο newsletter για περισσότερες υφασμάτινες ιστορίες.

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω